Toen en nu

Het was de Bredase bokser André Rasenberg die in 1936 had deelgenomen aan de Olympische Spelen in Berlijn die het initiatief nam om deze vereniging op te richten. Zijn vader Willem Rasenberg werd de eerste voorzitter die de vereniging zou kennen. De eerste locatie waar boksvereniging Bredase Ring echt zijn ‘thuis’ kreeg was in de Bleekstraat, op een zolder boven een wijnhandel. Er was hier een heel stoffige vloer met diverse gaten en kieren erin. Als het zonnig weer was en de zonnestralen binnen schenen door het luik, zag je het stof flink opdwarrelen en moest er bij de trainingen eerst met water gesprenkeld worden om het minder stoffig te maken. De trainingsruimte was te bereiken via een trap. Als je binnenkwam belandde je eerst in de kleedruimte met daarin een zogenaamde douche. Het was een zinken bak met een zinken omranding en een douchekop. Deze werd na de trainingen gebruikt door 2 tot 3 jongens tegelijk, om zo zoveel mogelijk water uit te sparen.

F. Beekwilder
Kampioen van Nederland
Lichtgewicht
1943-1946-1947

De trainingen waren op dinsdag- en vrijdagavond, en dan nog op de zondagmorgen. De pupillen/aspiranten mochten vanaf +/- 14 jaar komen trainen op zaterdagmiddag en kregen dan les van de gediplomeerde N.B.B. instructeur Piet Gerdingh. Na een tijd met vele goede resultaten en geweldige overwinningen, moest De Bredase Ring verhuizen van de Bleekstraat naar het gemeenschapshuis ‘de Kleiberg’ aan de Dokter Struijkenstraat. Dit was nadat instructeur Piet Gerdingh naar Amerika was geëmigreerd. De talentvolle bokser met ’n prachtige boksstijl Antoon de Klerk nam gelukkig het vaandel over als trainer en penningmeester. Hij werd daarin bijgestaan door Willem van Belkom senior die de functie van secretaris waarnam. Zij samen maakten met de voorzitter Pieter Hanssen De Bredase Ring tot een florerende boksvereniging.

Piet Gerdingh
Als bokser, nadien een succesvol instructeur.

Het was een goede tijd voor De Bredase Ring. In de beginjaren werd veel gebokst in ‘Concordia’; altijd werden er volle zalen getrokken, terwijl men toen 17 jaar moest zijn om naar het boksen te komen kijken. Men kwam vanuit alle hoeken van Nederland naar Breda om te genieten van het mooie boksen. Zelfs Duitse militairen die in Breda gelegerd waren boksten mee. Later is men gaan boksen in de Sint Josephkring in de Waterstraat. Op 1 februari 1953 werd er in de Sint Josephkring een bokswedstrijd gehouden toen de watersnoodramp zich voordeed. De boksers vanuit Zeeland en boven de rivieren konden toen niet naar huis terugkeren. Zij bleven bij Bredase families slapen tot de situatie beter werd.

Frits Remie
Zuid Nederlands Kampioen 1947

Na jaren bokste men in ‘de Kleiberg’ waar De Bredase Ring hun boksactiviteiten hielden. Toen ‘de Kleiberg’ zou worden afgebroken vanwege de nieuwbouw van de wijk De Heuvel ging men in 1980 naar een schoolgebouw in de Talmastraat. Mede dankzij de inspanningen van de heer Tom Dieckmann kreeg De Bredase Ring van de gemeente dit clubgebouw. De heer Tom Dieckmann heeft jarenlang als bokser en later als secretaris zeer veel werk verzet voor De Bredase Ring. Sinds eind 2008 is De Bredase Ring gevestigd aan de Oranjeboomstraat in Breda.

De Bredase Ring heeft naast een trainings- en wedstrijdlokaal ook ruime kleedruimte met douches en een eigen kantine. Veel vrijwilligers verzetten veel werk met de organisatie van bokswedstrijden. De boksring in elkaar zetten, de zaal in orde maken, regelen dat de scheidsrechters en de ringarts, dokter De Best aanwezig zijn, de bezoekende boksploegen ontvangen; allemaal taken van de vrijwilligers. Er worden ongeveer 3 tot 5 maal per jaar bokswedstrijden gehouden. Hiernaast worden ook districts-, provinciale en landskampioenswedstrijden georganiseerd.

De boksploeg van 1949
In verband met de herinrichting van de wijk De Heuvel is De Bredase Ring verhuisd naar een nieuwe accommodatie. Sinds september 2008 is de Oranjeboomstraat ons nieuwe thuis.